#Werkplekvrij werkt! 

Volgens een artikel in De Standaard zijn drie op de tien Oekraïense vluchtelingen aan het werk in België, maar is de tewerkstellingsgraad in Vlaanderen zelfs hoger. PMO, het opleidingscenter voor de retail en het Sociaal Fonds hebben met de VDAB en de Vlaamse regering een overeenkomst gesloten om Oekraïners aan een job in de zelfstandige kleinhandel te helpen. Het is dit soort van sectorale samenwerkingen die blijkbaar goede resultaten opleveren.

We spreken nu eerst met Oekraïense kandidaat-werknemers en leggen vervolgens hun cv voor aan een mogelijke werkgever. Dat bespaart iedereen tijd.

Milan Chevrolet, coördinator-sectorconsulent bij PMO
Eind vorig jaar was in Vlaanderen 39 procent van de vluchtelingen uit Oekraïne aan de slag op de arbeidsmarkt. In Wallonië was dat 17 procent, in Brussel 15 procent. De cijfers staan in het meest recente rapport van de Hoge Raad voor Werkgelegenheid. Aangezien er geen verschillen zijn qua opleiding, ervaring of arbeidsbereidheid, is het verschil tussen de gewesten te verklaren door de intensieve begeleiding in Vlaanderen. De betere resultaten in Nederland waar de participatie van de Oekraïners op de arbeidsmarkt 55 procent bedraagt, heeft veel te maken met een groter aanbod van tijdelijk werk in een minder aantrekkelijk statuut, zoals oproepkrachten. De participatie van Oekraïners in neemt ook stelselmatig toe. Midden 2022 was minder dan 15 procent aan de slag. In iets meer dan een jaar is de tewerkstellingsgraad dus verdubbeld.

Met de nodige ondersteuning en opleidingen wordt het mogelijk voor nieuwkomers om een plekje te vinden in de brede retailsector. Het initiatief leverde al veel succesverhalen op. De opleiding behandelt onderwerpen als omgang met klanten en collega’s, kassa, e-commerce, diefstalpreventie, enzovoort. De laatste twee weken is het de bedoeling dat de studenten een stage doen.

Vanessa Abbeel, opleidingscoördinator bij PMO

Geef een kans aan nieuwkomers!

Heb je interesse in het Oekraïneproject en/of wil je je aanbieden als potentiële stageplaats?

Mail naar milan.chevrolet@pmoretail.be of vanessa.abbeel@pmoretail.be.

Gerelateerde artikelen